Colectia Enciclopedia de Chirurgie Nr. 3 2006 Mărește

Colectia Enciclopedia de Chirurgie Nr. 3 2006

Produs nou

Hepatectomiile majore reglate                                                                                               

autori: I. Popescu, S. Ciurea, S. Alexandrescu, E. Matei, D. Sabau

 

Mai multe detalii

50,00 lei

Metode Plata
Metode Plata

Informații

Hepatectomiile majore reglate                                                                                               

autori: I. Popescu, S. Ciurea, S. Alexandrescu, E. Matei, D. Sabau

 

Rezectia hepatica este una dintre cele mai dificile interventii de chirurgie abdominala. Ea a intrat în practica curenta mult mai târziu decât alte tipuri de interventii datorita evolutiei cunostiintelor de anatomie hepatica, dificultatilor legate de pozitia în abdomen a ficatului si raporturilor strânse cu vena cava inferioara, riscului de sângerare intra- si postoperatorie, terenului fragil al bolnavilor cu afectiuni hepatice etc. Aceste motive au determinat pâna nu demult o morbiditate si o mortalitate foarte ridicate, care au diminuat semnificativ în ultimele trei decade prin introducerea unor noi mijloace de transsectiune hepatica si de hemostaza, precum si prin ameliorarea metodelor de anestezie si terapie intensiva.

Hepatectomiile se clasifica în anatomice - reglate (teritoriul hepatic îndepartat corespunde segmentelor descrise de Couinaud si urmeaza planul uneia din scizurile hepatice) si non-anatomice (în care se rezeca o portiune din ficat care nu corespunde segmentatiei descrise de Couinaud si nu urmeaza nici unul dintre planurile anatomice). În functie de cantitatea de parenchim hepatic îndepartat, rezectiile anatomice se împart în hepatectomii majore (extirparea a cel putin 3 segmente ale ficatului) si minore.

Indicatiile hepatectomiilor majore sunt dintre cele mai variate: tumori maligne primare si metastatice, tumori benigne, supuratii hepatice, prelevare pentru transplant de la donator viu etc.        

 

Tiparitura + DVD